Manresa s’uneix a la campanya «Siguem refugi» per denunciar la vulneració de drets de les persones refugiades


Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, la plaça de Sant Domènec acollirà del 20 al 30 de juny una exposició sobre diversos camps refugiats del món. Més d’una vintena de municipis d’arreu de Catalunya s’han sumat a la campanya de sensibilització coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que s’ha presentat avui

imagen

Manresa s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que avui ha presentat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya.

L’objectiu de la campanya és denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen.

Es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny. La campanya consta de diverses vessants, entre les quals una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es pot consultar tota la informació referent a la campanya i  es poden veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació.

Exposició a la plaça Sant Domènec de Manresa del 20 al 30 de juny

En el marc de la campanya, a Manresa es podrà veure l’exposició dels camps a la plaça de Sant Domènec, del 20 al 30 de juny. Comptarà amb tres estructures que exposaran la vida a camps de persones refugiades ubicats a Líban, illes Canàries i Palestina. També s’aportarà informacions sobre diferents formes que té la ciutadania per col·laborar en projectes que milloren els drets humans i el dret a refugi.

La lectura de manifest per mostrar el suport de Manresa respecte als drets de les persones refugiades, s’integrarà a la Festa Intercultural, que tindrà lloc el dissabte 2 de juliol a la mateixa plaça Sant Domènec.
 

La façana de l’Ajuntament de Manresa s’il·luminarà de blau el 19 de juny a la nit

D’altra banda, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, la façana de l’Ajuntament de Manresa s’il·luminarà de color blau la vigília de la commemoració, el 19 de juny, de les 21.30h a les 22.30h. La il·luminació es farà donant resposta a una petició d’ACNUR.
 

Aquestes propostes s’han completat amb activitats educatives que la Casa Flors Sirera de Manresa ha realitzat les darreres setmanes, amb la iniciativa “La Pau Dibuixada”. Amb aquesta proposta, els infants de 5è i 6è de primària de la ciutat han treballat les causes dels conflictes i l’ empatia cap a les persones que han de deixar la llar a causa de la violència. Hi ha participat més de 400 alumnes de les escoles La Font, Oms i de Prat, Ave Maria, El Bages i la Flama.
 

La resposta del municipalisme en matèria de refugi

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.
 

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen

Publicación original

Manresa s’uneix a la campanya «Siguem refugi» per denunciar la vulneració de drets de les persones refugiades
Etiquetado en:                                        
A %d blogueros les gusta esto: