Les primeres imatges del nou Guimerà mostren un carrer més verd i amb amplis espais per als vianants

[ad_1]

El tret de sortida de la tramitació es donarà aquest mes de maig, quan és previst que s’aprovi el projecte. L’actuació pretén convertir l’àrea central en un espai de referència, en una clara aposta pel comerç local. Fruit del procés participatiu, es reurbanitzarà també el tram nord del carrer Guimerà, entre Crist Rei i el carrer del Bruc, que guanyarà voreres més amples i més arbrat. Lligat al canvi d’itinerari del bus, també es millorarà el carrer Saclosa, la plaça de la Independència, el carrer Cardenal Lluch i el carrer Pompeu Fabra. El projecte hi preveu també voreres més amples i plantació de nous arbres.

imagen

Les primeres imatges que s’han fet públiques de la transformació del carrer Guimerà en illa de vianants mostren un carrer més verd, amb molta vegetació i arbres, amb més ombra, amb espais de repòs i amb àmplies zones per al passeig. Aquest vespre, la proposta s’ha presentat a la ciutadania, en un acte que ha tingut lloc al Centre Cultural El Casino i que ha comptat amb les explicacions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, del regidor de Mobilitat i Projectes Urbans, David Aaron López Martí, i de la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet, entre altres representants del consistori.

 

Durant l’acte, s’ha exposat el procés participatiu que s’ha seguit amb la ciutadania, el veïnat i el comerç per tal de definir el projecte. Així, en el tram que es convertirà en illa de vianants –entre Crist Rei i la Muralla del Carme– s’ha optat per dedicar l’espai central als arbres i a la vegetació, i també als espais de repòs, mentre que els espais laterals, a tocar dels comerços, es reservaran per al passeig de la ciutadania. Tota l’illa de vianants tindrà paviment a un sol nivell amb un disseny que permetrà que l’aigua de la pluja s’infiltri cap al terreny a les zones arbrades i vegetades.

 

Pel que fa al tram nord del carrer Guimerà, entre Crist Rei i el carrer del Bruc (conegut com a prolongació), es reurbanitzarà a petició del veïnat i incorporarà voreres més amples i nou arbrat. Un cop executat, aquest tram passarà a ser d’un sol sentit de circulació, des de Crist Rei fins al carrer del Bruc.

 

A més a més, s’executaran actuacions prèvies, vinculades al nou itinerari del bus, que permetran millorar un tram del carrer Saclosa, la plaça de la Independència, el carrer Cardenal Lluch i el carrer Pompeu Fabra. En aquests carrers, també s’eixamplaran les voreres i es plantaran nous arbres.

 

Tal com ha explicat l’alcalde, el projecte persegueix diversos objectius, entre els quals destaca la conversió de l’àrea central de la ciutat en un espai de referència per a la ciutadania, el teixit comercial i el veïnat. L’actuació permetrà augmentar l’espai dedicat als vianants, reduir l’ús del vehicle privat, fomentar la mobilitat sostenible, pacificar el trànsit i reduir els sorolls.

 

 

Un procés participat

 

El procés participatiu per hacer frente la transformació del carrer es va iniciar el setembre del 2021. Majoritàriament, la ciutadania va donar el seu sí a la conversió el carrer en illa de vianants i es va decantar per un Guimerà sense el pas del bus. Durant el 2022 la participació va continuar amb el veïnat i el teixit comercial, en unes trobades que van anar servint per definir el caràcter que havia de tenir el carrer i en les quals es van hacer frente aspectes com ara el mobiliari, les zones d’arbrat, la il·luminació, els espais de repòs o les zones de càrrega i descàrrega, entre altres.

 

 

El bus, per fora del Guimerà

 

El desviament de l’itinerari del bus (L1, L2 i L3) provocarà canvis de sentit en alguns carrers dels entorns. Un cop el Guimerà esdevingui illa de vianants, el bus ja no hi entrarà. Així, a Crist Rei, girarà en sentit Guimerà nord (prolongació) fins a la plaça Lluís Companys i baixarà pel carrer Bruc, Saclosa, Cardenal Lluch i Pompeu Fabra per arribar fins a la Carretera de Cardona i pujar per la Muralla del Carme. El tram del Saclosa entre el carrer del Bruc i la plaça de la Independència, el Cardenal Lluch i el Pompeu Fabra, canviaran el seu sentit de circulació.

 

Pel que fa a les parades, se suprimirà l’actual que hi ha al carrer Guimerà i se’n faran de noves a la zona de Crist Rei, al Pompeu Fabra i a la Muralla del Carme (a la zona de Can Jorba).

 

 

El projecte s’aprovarà aquest maig

 

Segons s’ha exposat en la presentació, l’Ajuntament de Manresa treballa amb la previsió de poder aprovar el projecte aquest mes de maig. Les obres es licitaran en dos paquets: per una banda, les actuacions paral·leles d’urbanització entre el carrer Saclosa i el Pompeu Fabra i, de l’altra, el projecte del carrer Guimerà, que s’executarà per fases.

 

La licitació per les voreres de Saclosa – Pompeu Fabra es preveu iniciar en el darrer trimestre d’aquest 2023, amb l’objectiu de començar les obres durant el primer trimestre de l’any vinent i d’acabar-les durant el tercer trimestre del 2024. Pel que fa a les obres del Guimerà, es licitaran el primer trimestre de l’any vinent, amb la voluntat de començar les obres als trams sud (de Muralla a Sant Joan Baptista de La Salle) i nord (de Crist Rei al Bruc) durant el segon semestre del 2024 i d’iniciar-les al tram central (entre Sant Joan Baptista de La Salle i Crist Rei) durant el quart trimestre de l’any vinent. La previsió és que les actuacions puguin quedar enllestides el segon trimestre del 2025.

 

Les obres aniran acompanyades del desenvolupament d’una nova imatge gràfica que pretén refermar el carrer Guimerà com un espai de referència per al comerç, el veïnat i la ciutadania.

 

(*) Peu de foto: Imatge virtual del nou carrer Guimerà

(**) Podeu veure més imatges i consultar més informació sobre el projecte en aquest enllaç

Documents relacionats

Presentació Guimerà

  • imagen[ad_2]

Publicación original

Les primeres imatges del nou Guimerà mostren un carrer més verd i amb amplis espais per als vianants
Etiquetado en: