L’Ajuntament de Manresa descobreix dimecres una placa commemorativa a l’edifici on va néixer Maria Matilde Almendros Carcasona


L’acte tindrà lloc a les 12 del migdia, davant de l’immoble del carrer Vilanova, 1-3, on la popular actriu i locutora manresana va viure els primers anys de la seva vida. Es tracta d’un dels darrers actes de commemoració del centenari del naixement d’Almendros, després del seu reconeixement com a manresana il·lustra.

imagen

L’Ajuntament de Manresa organitza aquest dimecres, 9 de novembre, un dels darrers actes per commemorar l’any Maria Matilde Almendros Carcasona, amb motiu de la celebració del centenari del naixement de la popular actriu i locutora manresana. Es tracta del descobriment d’una placa commemorativa a l’edifici on va néixer i viure els primers anys de la seva vida, situat al carrer Vilanova 1-3, a tocar de la Plana de l’Om.

L’acte de descobriment de la placa tindrà lloc dimecres, a les 12 del migdia, davant de l’immoble, i serà presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, acompanyat de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols. També hi intervindrà Pilar Goñi Garriga, la comissària de l’any de la commemoració nacional Maria Matilde Almendros Carcasona. Durant l’acte, que serà conduït pel periodista Eduard Font Badia, hi actuarà alumnat de l’Institut Guillem Catà, que farà una performance sobre la vida i la trajectòria de l’actriu i locutora.

El descobriment de la placa tindrà lloc un mes després que l’Ajuntament de Manresa incorporés el retrat d’Almendros a la Galeria de Manresans i Manresanes Il·lustres del consistori. Ho va fer el 10 d’octubre passat fet en un acte solemne després que el ple municipal aprovés per unanimitat el nomenament d’Almendros com a manresana il·lustra, coincidint amb l’any de la commemoració del centenari del seu naixement . Es tracta de la màxima distinció de l’Ajuntament de Manresa, i s’ha atorgat a Almendros en reconeixement a la seva trajectòria i la seva actuació en benefici de la ciutat.

L’acte de dimecres forma part del programa d’actes de l’Any Maria Matilde Almendros, commemoració aprovada enguany pel Govern de la Generalitat. Els actes, que se celebren al llarg d’aquest 2022, són organitzats conjuntament per l’Ajuntament de Manresa, l’Institut Català de les Dones, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i les entitats de la Comissió Any M. Matilde Almendros Carcasona (integrada per la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa i l’associació El Galliner).

Una vida dedicada al teatre, a la ràdio i a la promoció del català

Nascuda el 1922 a Manresa, Maria Matilde Almendros Carcasona va ser una de les locutores més populars de Catalunya, pionera en l’ús del català en el franquisme, i una actriu reconeguda a l’època. Al llarg de la seva vida professional, va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio.

Va ser emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral. Va contribuir a la popularització del teatre català, sobretot de Guimerà, Pitarra i Sagarra, entre altres. Va ser una comunicadora excel·lent, que va transmetre la cultura i la tradició catalana a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4, així com amb les obres que interpretava als escenaris d’arreu de Catalunya. El programa de ràdio “De España para los españoles” la va fer popular internacionalment, sobretot en els països d’Europa on vivien emigrants catalans i espanyols.

A més, va treballar com a actriu de doblatge i esdevingué molt popular per la seva participació en la sèrie televisiva Doctor Caparrós. Fou guardonada, entre d’altres, amb el Premi Ondas a la millor locutora de ràdio (1969) i amb la Creu de Sant Jordi (1990) en reconeixement a la seva carrera.

Documents relacionats

  • imagen

Publicación original

L’Ajuntament de Manresa descobreix dimecres una placa commemorativa a l’edifici on va néixer Maria Matilde Almendros Carcasona
Etiquetado en:                                                
A %d blogueros les gusta esto: