L’Ajuntament de Manresa acollirà la presentació de la biografia de Joan Selves i Carner, el primer alcalde de la ciutat de la Segona República

[ad_1]

L’obra, que es presentarà el 30 de març al Saló de Sessions, ha estat escrita per l’historiador manresà Joan Esculies Serrat i editada per la Fundació Irla, amb la col·laboració del consistori manresà. El llibre repassa la trajectòria del qui va ser alcalde de Manresa, diputat al Parlament, conseller de la Generalitat, governador general de Catalunya i comissari d’Ordre Públic.

imagen

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa acollirà el pròxim 30 de març, a les 19 h, l’acte de presentació del llibre “Joan Selves. De l’alcaldia republicana de Manresa a governar l’ordre públic de Catalunya”. Es tracta de la biografia del periodista, advocat i polític manresà Joan Selves i Carner, que va ser el primer alcalde de Manresa de la Segona República i que posteriorment, en una carrera política meteòrica, va assumir diverses responsabilitats de govern a la Catalunya republicana.

L’obra ha estat escrita per l’historiador i escriptor manresà Joan Esculies i Serrat i editada per la Fundació Irla, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa. Forma part de la col·lecció d’estudis històrics i biogràfics de la Fundació Irla. En l’acte de presentació, a banda de l’autor del text, hi intervindran l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; el president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras Gaju, i l’historiador manresà Joaquim Aloy Bosch. El llibre es distribuirà de forma gratuïta entre les persones assistents a l’acte.

Joan Selves i Carner (Castelltallat, 4 de desembre de 1898 – Barcelona, 28 de juny de 1934) va ser un dels polítics de la Segona República que més càrrecs va acumular tot i la seva joventut. Va iniciar la seva carrera política amb la fundació de la Joventut Nacionalista de Manresa l’any 1921, adherida a Acció Catalana l’any 1922. També va formar part de l’Associació de Periodistes Estrangers de Barcelona, i va ser el primer president de l’Associació d’Amics del Diari El Dia. Durant aquests anys va ser directiu del Club d’Esports de Manresa.

Una carrera política meteòrica dins la Catalunya republicana

Amb les sigles d’ERC, Selves i Carner va ser el primer alcalde de Manresa de la Segona República, entre l’abril i el juliol de 1931. Durant els primers anys del període republicà també va ocupar diferents càrrecs a Catalunya: diputat a Corts constituents i diputat del Parlament; conseller d’Economia i Agricultura en un govern de Macià entre el gener i el febrer de 1933; conseller de Governació en un govern de Lluís Companys, governador general de Catalunya i comissari d’Ordre Públic de Catalunya.

L’obra repassa la carrera política meteòrica de Selves i Carner, que va ser home de la màxima confiança del president Lluís Companys i que va pilotar el traspàs de l’ordre públic de la Catalunya autònoma fins que va morir sobtadament, en plena joventut, el 28 de juny de 1934, a les portes dels Fets d’Octubre de 1934.

Sobre l’autor de la biografia

L’autor de la biografia, Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és escriptor i historiador. Professor de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i professor associat de la Universitat Oberta de Catalunya, està especialitzat en l’estudi del catalanisme. Ha publicat, entre altres, les següents biografies: “Joan Solé i Pla. Un separatista entre Macià i Companys” (2011), “Josep Andreu Abelló, els clarobscurs del catalanisme” (2015); “Josep Fontbernat, conseller de Tarradellas” (2017); “Artemi Aiguader. Posar ordre a la rereguarda” (2021); “Josep Fornas. El solucionador” (2022) i “Josep Tarradellas, una certa idea de Catalunya” (2022).

Documents relacionats

  • imagen[ad_2]

Publicación original

L’Ajuntament de Manresa acollirà la presentació de la biografia de Joan Selves i Carner, el primer alcalde de la ciutat de la Segona República
Etiquetado en: