El Xup estrena els dos murals artístics pintats amb la implicació de joves i gent gran del barri


“La història és nostra i la fem els veïns”. És el lema que des d’aquesta setmana presideix un dels blocs d’habitatges del Xup. S’ha pintat en el marc del projecte “Barris i comunitat: motors de transformació social”, que també ha comportat la creació d’un segon mural artístic, en aquest cas a la pista poliesportiva. Els dos murals han estat elaborats pels artistes Roc Blackblock i Llukuter, amb la implicació activa de joves i gent gran del barri.

imagen

El Xup ha culminat aquesta setmana una de les accions incloses en el projecte comunitari per revitalitzar el barri, “Barris i comunitat: motors de transformació social”, impulsat per l’Ajuntament de Manresa i finançat per la Diputació de Barcelona. Es tracta de la pintada de dos murals artístics a la pista poliesportiva i en un mur lateral del Grup d’Habitatges Pare Ignasi Puig, 27, que s’han creat amb la implicació activa de veïns del barri. Aquest migdia, alguns d’ells s’han fet la fotografia amb el resultat final del projecte, on també hi ha assistit la regidora de Barris, Núria Masgrau Fontanet, i la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols.

Per pintar els murals, s’ha comptat amb dos artistes, Roc Blackblock i Llukuter. El mural de Roc Blackblock, Murs de bitàcola, ha comptat amb la participació de gent gran del barri, mentre que el de Llukuter s’ha fet amb joves residents i també alumnes de l’Institut Sis Manresa. Tots dos murals són resultat d’un treball previ dels artistes amb la comunitat per desgranar els seus interessos i gustos i perquè manifestessin què els agradaria pintar al mural.

El mural de Roc Blackblock, que és el que presideix el bloc d’habitatges, parteix d’una feina prèvia. Així, es va convocar una trobada amb representants de la comunitat perquè poguessin definir la identitat del barri. En la trobada, van explicar els temes que consideraven significatius per al Xup. Es van mirar i comentar fotografies antigues, que van servir per explicar el relat del barri i poder plantejar, a partir d’aquí, el treball gràfic del projecte.

En les converses, van sortir temes com el sentit de comunitat i empoderament, i l’orgull d’haver anat assolint els drets i millores amb el pas dels anys. La pintura mural, doncs, mostra aquesta lluita a partir de fotografies antigues, i incorpora com a lema “La història és nostra i la fem els veïns”

D’altra banda, el mural de Llukuter s’ha dissenyat a partir de les converses amb els joves residents al barri i alumnes de l’Institut Manresa Sis, que també han participat en la seva execució. A partir d’una crida oberta, els joves van assistir a dues trobades amb l’artista. Els objectius de les reunions, més enllà de pensar el possible mural a partir de les seves pròpies inquietuds, eren descobrir i fer accessible el món de l’art urbà en els joves, fomentar la creativitat i l’esperit crític en el col·lectiu i millorar i fer atractiu l’entorn proper.

Amb els joves participants tant del barri com de l’institut es va estar treballant quins elements podia tenir el mur. La proposta més votada va ser una mirada de pau, més necessària que mai avui en dia. A partir d’aquí, Llukuter ha dissenyat la proposta i ha realitzat el mural amb la participació dels joves.

Documents relacionats

  • imagen

Publicación original

El Xup estrena els dos murals artístics pintats amb la implicació de joves i gent gran del barri
Etiquetado en:                                                    
× +info?
A %d blogueros les gusta esto: