El Kursaal acull la recreació de l’Hostal de la Glòria, en un format de ràdio-teatre, dins els actes del centenari del naixement de Maria Matilde Almendros Carcasona


Es farà aquest dimecres, 25 de maig, a les 20 hores i anirà a càrrec del Grup de Teatre Nostra Llar de Manresa. L’acte forma part de la programació d’homenatge a una de les locutores més populars i estimades de Catalunya —pionera en l’ús del català durant el franquisme— i una de les actrius més reconegudes de la seva època.

 

imagen

La Sala Petita del Teatre Kursaal acollirà aquest dimecres 25 de maig, a les 20 hores, la recreació de  l’Hostal de la Glòria, de Josep Maria Sagarra, en un format de ràdio-teatre (teatre per escoltar). Després que el passat 22 de març es presentés de manera oficial l’Any Maria Matilde Almendros, aquest serà el tercer acte d’una commemoració que se celebra coincidint amb el centenari del naixement d’aquesta locutora i actriu manresana. La recreació de l’obra anirà a càrrec d’actors i actrius del Grup de Teatre Nostra Llar de Manresa. Les entrades estan exhaurides.

El primer acte de la commemoració es va celebrar el 8 d’abril passat al Teatre els Carlins, amb la lectura de fragments de teatre de l’obra La dida, de Frederic Soler Pitarra, a càrrec d’actors i actrius del Teatre els Carlins de Manresa.  El segon acte va tenir lloc el 19 d’abril abril, a l’Espai Plana de l’Om, amb una entrevista al periodista Josep Cuní, que va reflexionar sobre ek canvi generacional del món radiofònic durant els darrers 50 anys.

La programació continuarà amb l’acte central de l’Any Maria Matildre Almendros, que tindrà lloc  el dilluns 13 de juny, a les 18 h, a la Seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya  a Barcelona. Constarà de la inauguració de l’exposició dedicada a la seva persona, comissariada per Elvira Altés —periodista feminista, professora de periodisme i investigadora catalana especialitzada en comunicació i gènere— i produïda per l’Institut Català de les Dones. L’acte es completarà amb una conversa sobre la dona en el món del periodisme.

Amb la finalitat de posar en valor la figura d’Almendros, l’exposició farà parada a diversos municipis. A Manresa, l’exposició “Maria Matilde Almendros, dues passions: la ràdio i el teatre”  arribarà el 20 de setembre. L’acte d’inauguració serà a les 18.30 h, a l’Espai Plana de l’Om. A continuació tindrà lloc una taula rodona moderada per la periodista manresana Rosa Clarena, amb la participació de la comissària de l’exposició Elvira Altés; el periodista iexdirector de Ràdio 4, Enric Frigola; l’actor i director teatral, Joan Pera; l’actriu Carme Sansa. Tots quatre són persones coneixedores  de la figura d’Almendros després d’anys treballant amb ella a la ràdio i al teatre.

De cara a la tardor, des de Manresa es preparen diversos actes de reconeixement a Almendros, entre ells la concessió del títol de Manresana Il·lustre i la col·locació d’una placa commemorativa a l’edifici de Manresa on va viure els primers anys.

Una de les locutores més populars i estimades de Catalunya

Nascuda el 1922 a la capital del Bages, Maria Matilde Almendros Carcasona va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya -pionera en l’ús del català durant el franquisme-  i una de les actrius més reconegudes de la seva època. L’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i El Galliner impulsen els actes de reconeixement i de divulgació de la seva trajectòria, que es desenvoluparan al voltant de tres eixos: Reivindicació del paper de la dona a la ràdio, Emprenedoria en l’àmbit de la cultura i Promoció de la cultura catalana a través del teatre i la ràdio.

Al llarg de la seva vida professional, Maria Matilde Almendros Carcasona va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio. Va ser emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral. Va contribuir a la popularització del teatre català, sobretot de Guimerà, Pitarra i Sagarra, entre altres. Va ser una comunicadora excel·lent, que va transmetre la cultura i la tradició catalana a través de Ràdio Manresa, de Radio Nacional de España i de Ràdio 4, així com amb les obres que interpretava als escenaris d’arreu de Catalunya. El programa de ràdio “De España para los españoles” la va fer popular internacionalment, sobretot en els països d’Europa on vivien emigrants catalans i espanyols. A més, va treballar com a actriu de doblatge i esdevingué molt popular per la seva participació en la sèrie televisiva Doctor Caparrós. Fou guardonada, entre d’altres, amb el Premi Ondas a la millor locutora de ràdio (1969) i amb la Creu de Sant Jordi (1990) en reconeixement a la seva carrera.

Documents relacionats

  • imagen

Publicación original

El Kursaal acull la recreació de l’Hostal de la Glòria, en un format de ràdio-teatre, dins els actes del centenari del naixement de Maria Matilde Almendros Carcasona
Etiquetado en:                                                                
× +info?
A %d blogueros les gusta esto: